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BUDGET AND CONTROL BOA~
OFFICE OF EXECUTIVE DIULCTQ~

Mr. William T. Putnam
Executive Director
State Budget and Control Board
Box 12444 ~

Columbia, South Carolina 29211

You have requested the advice of this office as to several
questions concerning the South Carolina Consolidated Procurement
Code (Procurement Code) posed by a school district. See, §11—35—10,
et sea., of the Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended by
Act 109, Acts and Joint Resolutions of South Carolina, 1985. The
school district has withdrawn its request for advice as to its first
question. Therefore, I will provide advice only as to the second
and third questions unless you need further assistance as to the
first. The questions relate to the following relevant portions of
Section 1 of Act 109:

“Irrespective of the source of funds of any school
district whose budget of total expenditures,
including debt service, exceeds seventy—five
million dollars annually is subject to the pro
visions of the [Procurement Code] and shall notify
the Director of the Division of General Services
of the Budget and Control Board of its expendi
tures within 90 days after the close of its fiscal
year [unless the district has its own procurement
code which has been approved in writing as being
substantially similar by the Division of General
Services] .“

The school district has asked whether application of the
Procurement Code would be postponed until the next fiscal year
following the one in which $75 million dollars in expenditures are
budgeted. “[W]hen the language is clear and unambiguous it must be
held to mean what it plainly says.” DetZens_v~_~~, Opn. No.
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351, Davis Advance Sheets, December 31, 1984. Here, the law pro
vides that a district “...whose budget exceeds seventy—five million
dollars...is subject to...” (emphasis added) the Procurement Code
without qualification as to time. Therefore, the Procurement Code
should apply in the fiscal year in which those expenditures are
budgeted. The time required for notification should not alter the
time required for compliance with the terms of the Procurement Code
or an alternative approved district procurement code. These con
clusions are consistent with previous opinions of this office which

•have found that the Procurement Code is a remedial statute which
should be construed broadly in light of its legislative purpose in
favor of competitive bidding. 9.Es. Atty. Gen. (January 24, 1984).

The school district has also asked whether it would have
to continue to comply with the Procurement Code in subsequent years
if its expenditures were less than the $75 million. The Procurement
Code provides no express guidance as to this question; however,
given the remedial nature of the statute noted above, a reasonable
construction of this law would be that a district having a budget in
excess of $75 million would have to continue to comply with this law
in subsequent fiscal years even though its budgeted expenditures
dropped below this sum in those subsequent years. This construction
of the law is consistent with the use of the word “annually” which
can be interpreted to refer only to the length of the budget period.
See, WebstesThird New International Die tiouarZ, “Annual”.
Moreover, this interpretation appears to produce a more reasonable
result than would construing it to allow the application of the
Procurement Code to vary from year to year according to budgetary
fluctuations. Sutherland Statutor~Construetions, Vol. 2A, §45.12.
That this result was intended is further supported by the reference
in the law to procurement audits that must be performed every three
years which indicates a legislative intent that school districts
must continue to comply with the Procurement Code despite variations
in budgeted spending (See, SEartanbur&Sa~itar~SewerDistrictv.
CitXof~artanbur~, 321 S.E. 2d 258 (S.C. 1984)); however, although
these provisions indicate that continued application of the Code is
required, legislative clarification may be desirable for application
of the law in future years.

In conclusion, under Act 109, school districts must comply
with the Procurement Code or an alternative approved local code
during the fiscal year in which it has budgeted expenditures of $75
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million dollars or more. This statute indicates that district must
continue to comply with these codes in subsequent years even though
its budgeted expenditures may drop below this sum.

If you have any additional questions, please let me know.

Yours very truly,

~fl
.T. Emory ~‘mith, Jr.
Assistant Attorney General
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